När du ska flytta

När du ska flytta från din lägenhet kan det vara bra att veta mer om…

Uppsägningstiden som är tre månader räknat från det månadsskifte som ligger framåt i tiden. Du ska med andra ord alltid göra din uppsägning innan ett månadsskifte. Uppsägningen ska dessutom vara skriftlig.

Tre månader är också den tidsperiod du normalt är bunden till enligt hyresavtalet. Det innebär att hyresvärden inte är skyldig ta hänsyn till dina eventuella önskemål om att få flytta tidigare än dess.
Undantagsvis hjälper vi ändå till med det men vi har också vår nästa hyresgäst och dennes önskemål att ta hänsyn till. Det kan även vara så att det är en av våra egna hyresgäster som får din lägenhet och vars lägenhet vi måste hyra ut i nästa led.

Under uppsägningstiden är du skyldig att visa din lägenhet för nya intressenter. Om du inte vill visa den själv kan vår personal göra det i stället.

 

Besiktning görs alltid i samband med att du flyttar från lägenheten. Den gör vi av flera anledningar. Dels vill vi veta i vilket skick lägenheten är när du lämnar den – eventuella skador ska ju debiteras, dels vill vi veta vilket skick ny hyresgäst tar emot lägenheten i.

Du kan bli ersättningsskyldig för skador eller för onormalt högt slitage.

 

Nycklar ska du lämna tillbaka samtliga exemplar av, även eventuella kopior som du gjort. Gör du inte det kan du få betala för ett cylinderbyte.
Städning av din lägenhet gör du extra noga när du flyttar. Om vi inte godkänner din städning tar vi dit en städfirma som du debiteras kostnaden för, vanligtvis hamnar en sådan faktura på 5000-8000 kronor.

Här kommer några tips på sådant som ofta glöms bort vid städningen!

Kök

Dra fram spis och gör rent bakom. Även plattor och ugn ska göras rena (glöm inte galler och plåtar). Köksfläkten ska rengöras ut- och invändigt – ta loss fläktfilter och rengör.
Badrum
Golvbrunnen
 rensas – lossa eventuell badkarsfront ochgör rent under badkaret.
Toalettstol och tvättstället rengörs noga – glöm inte undersidorna.

Rum
Fönster putsas
 och karmarna görs rena.
Elementen rengörs, även ”bakom”.
Golvlister och målade ytor ska också vara rena. Tapeter och tak ”sopas” av.
Torka ur garderober och gör rent dörrar.

Övrig städning
Lampor, eluttag, ventiler, bänkskivor, kakel, skärbräden, eventuella maskiner ska också vara rena. Glöm inte tömma och städa ditt lägenhetsförråd och att göra ren balkong.

Adressändring gör du lättast via www.adressandring.se. Men glöm inte att själv meddela oss din nya adress. Även föreningar, försäkringsbolag, banker, elleverantör, tidningar och andra måste du själv lämna ny adress till.

Lycka till!
Har du frågor? Vänd dig tillfastighetsskotare@kortedalakyrkan.se
Mobil: 0733290634